top of page
תכנית הכשרה למטפלים

שאלות ותשובות

'טבע ומהות' מציע תכניות הכשרה למטפלים ולאנשי מקצוע בגישת ה- Present Therapy. תכניות ההכשרה שלנו מתאפיינות ביחס אישי, תהליך אישי של המשתתפים והבנה כיצד לשלב את העבודה הטיפולית עם הטבע יחד עם נטיותיו וכישרונותיו הייחודיים של כל משתתפ\ת, תוך הקפדה על מקצועיות ואתיקה. 

שאלות ותשובות

על גישת ה- Present Therapy: פסיכותרפיה קשובת טבע
 

האם הגישה מיושמת באופן קבוצתי או פרטני?

ה-Present Therapy (ייכתב כ-PTׂ) זו פסיכותרפיה המיושמת הן באוופן פרנטי והן באופן קבוצתי. הגישה מיועדת לטיפול בכל טווח הגילאים: ילדים, נוער ומבוגרים.

 

מה הבדל בין PT לבין טבע תרפיה וגישות טיפול אחרות המערבות

את הטבע?

ישנם שלושה דגשים עיקריים המבדילים את גישת ה-PT  מגישות טיפול אחרות המערבות את הטבע:


1) הגישה מהווה פסיכותרפיה השוזרת בתוכה ניסיון ותאוריות פסיכואנליטיות של ווינקוט, ביון, קוהוט, אוגדן, אייגן, סטרן ואלווארז. בתוך כך הגישה מושתתת על היסודות התאורטיים והאתיים של הפסיכולוגיה הקלינית.


2) ב-PT יש מקום מרכזי לקוויה המנחים של הפסיכולוגיה הבודהיסטית.


3) המטפל ב-PT פותח בפני המטופל אפשרויות מגוונות להיות נוכח ברגע הזה. לשם כך הגישה מייצרת אינטגרציה ייחודית בין גישות ממוקדות חוויה כמו התמקדות, האקומי, פסיכותרפיה גופנית ו-SE. פעמים רבות יספיקו בפגישות עבור המטופל שתיקות, התבוננות ושיחה. פעמים אחרות מטופלים יוכלו להעזר בתנועה, ציור, פיסול או נגינה. מפתחי הגישה ממשיכים להרחיב את הנתיבים המגוונים לנוכחות עם הרגע הזה באופן המאפשר התאמת כלי הנוכחות לכל מטופל בכל זמן.  


האם בכל טיפול ב-PT בהכרח יש שימוש בהבעה, יצירה, תנועה או מוזיקה?

לא. רבים מהטיפולים מסתכמים במפגש שכולל התבוננות ושיחה בלבד. עיקר תשומת הלב היא ביצירת מרחב בו המטופל מרגיש מוכל ובטוח, מיכל אשר בתוכו מתאפשרת בדיקה אמיתית של מהות היחסים שלו עם עצמו , עם אנשים ועם הסביבה. 

 

האם הטיפול בהכרח מתקיים בטבע?

לא. הטיפול בהחלט יכול להתקיים גם בתוך הקליניקה. הטיפול מתמקד בתשומת לב לשלוש מערכות יחסים: של האדם עם עצמו, של האדם עם זולתו ושל האדם עם הסביבה. הטיפול בין כותלי החדר יכול לכלול תשומת לב גם ליחסים של האדם עם סביבתו. לעונות השנה, לשעה ביום, למזג האויר שמורגש מן החלון, לאירועים פוליטיים, לארגון ולסדר של הקליניקה כמו גם לכל שאר ההתרחשויות בסביבתו של האדם - כולל אלו המתקיימות תוך כדי השעה הטיפולית. במסגרת הפרטנית למשל ישנם מטופלים רבים (בעיקר בני נוער) שמעדיפים דווקא את הטיפול בתוך הקליניקה.


מה מרפא או מביא לשינוי על פי הגישה?

הגישה רואה בכל קושי נפשי וסימפטום כסימון פנימי של הגבולות הנפשיים בהם אנו יכולים להיות נוכחים.  ההבדל בין חיים מאושרים למאושרים פחות עד כדי חיים של סבל, קשור לעיתים קרובות בגודל ובגבולות של המיכל הנפשי שלנו. ככל שהמיכל הנפשי גדול וגמיש יותר כך הוא יכול להכיל בתוכו טווח רחב יותר של תחושות ורגשות. המטרה בטיפול אינה להימנע מרגשות קשים אלא להגדיל את היכולת להיות עמם עם מינימום תחושה של סבל. היכולת הזו נצברת על ידי שהות עדינה וחומלת עם התחושות המאתגרות בנוכחות המטפל. כך מושגת שהות במקומות בהם ישנו בדרך כלל קושי להישאר ולשהות. אלו המקומות בהם אנו מגיעים לקצה גבול היכולת שלנו להיות נוכחים, אותם מקומות בהם קשה לנו לנשום או להישאר בתשומת לב בלי להתנתק. לעיתים אלו תחושות שמקורן בתפיסות פנימיות עמוקות הקשורות לחוויות חסרות ולפגיעויות שאנו נושאים עמנו. טבען של החוויות החסרות שהן מנהלות אותנו באופן לא מודע ומגבילות את חופש הבחירה שלנו לפעול באופן שבאמת יישרת אותנו בעולם הזה.


השילוב בין פן מילולי לבין פן לא מילולי בטיפול מאפשר נגיעה בחוויות חסרות ופגיעויות אותן אנו נושאים ומאפשר ארגון מחודש שלהן בתוך חוויה מזינה (ראה שאלה בנוגע לאיך מתרחש הטיפול בפועל?). 


הגדלת המיכל והארגון מחדש של החוויות החסרות נותן משמעות מחודשת ובוגרת לחוויות החסרות, באופן המאפשר חופש בחירה גדול יותר לחוות את העולם ולפעול בו מתוך שלום פנימי. 
שילוב תשומת הלב לטבע ולסביבה כחלק מהטיפול מאפשר הרחבה של המיכל הנפשי על ידי תהליך מקביל של השראה מהטבע והשלכה על הטבע. תהליך זה מאפשר הרחבה של הנראטיב האישי מחד וחשיפה של תכנים לא מודעים מאידך. 
כך המגע עם הטבע משרת את המפגש בין המילולי לללא מילולי ובין המודע ללא מודע, בדיוק למקום בתודעה בו מתקיים תהליך הריפוי.


כיצד הטיפול מתרחש בפועל?

לאחר הכרות והבנת סיבת הפנייה נדרש תנאי בסיסי להמשך קיומו של הטיפול: יצירת מרחב בטוח ומכיל. יצירת המיכל מערבת חיפוש עדין משותף של המטפל והמטופל יחד, אחר הרכיבים המספקים למטופל הזנה רגשית. הזנה שכזו יכולה להיות בדמות מבט אוהד, מילה טובה, רשות לנוח, רשות לצעוק, לשתוק, או להתערסל. כל אדם וכל רגע עשויים להוביל לרכיב אחר שמביא הזנה רגשית. בתוך מרחב שכזה מתאפשר מגע עם החלקים הפגועים והלא מודעים ומתאפשר ארגון מחודש ומרפא של החוויה כתוצאה מהקשר הטיפולי המייטיב וכתוצאה מהשילוב בין האספקטים הלא מילוליים לבין אלו המילוליים הבאים לידי ביטוי בטיפול. 
לעתים הטיפול יישלב התערבויות ישירות בעלי אופי התנהגותי וקוגניטיבי להתמודדות עם סימפוטמיים ובמקביל יזמין להתבוננות מעמיקה על העצמי. 
תשומת לב בטיפול הן ליחסי העצמי עם עצמו, הן ליחסיו עם אנשים והן ליחסיו עם הסביבה מאפשרת העמקה של התהליך מחד, והרחבה וגמישות של הנראטיב האישי מאידך.


מי מטפל בגישת ה-PT?

מטפלים אשר עברו את תכנית התכנית ללימודי פסיכותרפיה קשובת טבע. מצאנו שהגישה מאוד רלבנטית עבור כל המטפלים שחשוב להם לטפח בעבודתם יצירת קשר אנושי מייטיב.  


ישנן שאלות נוספות שלא ענינו עליהן? צור קשר ונשמח לתת את כל הפרטים הרלוונטים.

 

bottom of page